duminică, 9 ianuarie 2011

Manastirea Cetatuia


Manastirea Cetatuia isi arata silueta eleganta pe albastrul cerului, la capatul padurii de pe coasta unei coline, ce poarta acelasi nume. Este un remarcabil monument de arta feudala din a doua jumatate a secolului XVII, fiind o ctitorie a lui Gheorghe Duca, domnitorul Moldovei si ridicata intre anii 1669-1672. Manastirea Cetatuia, cu toate cladirile din jurul ei, este una din cele mai reusite opere de arta arhitectonica din Moldova din secolul XVII.

Zidurile au fost folosite ca loc de refugiu pentru domnii Moldovei si pentru ca armata sa opuna rezistenta invaziilor tatare. Zidul are o inaltime de 7m si o latime de 1.4m, realizat din piatra masiva, turnuri de colt si metereze. Tunul clopotnita face intrarea in incinta. Lipsa unor ornamentari exterioare bogate ii da bisericii de la Cetatuia 'o infatisare mai linistita'.

Biserica manastirii Cetatuia, ce poarta hramul Sf. Apostoli Petru si Pavel, este monumentul cel mai important al intregului complex fiind plasata in mijlocul incintei. Pivnitele boltite la subsol, casele voievodale fortificate, casa domneasca ce gazduieste un muzeu de arta feudala, sala gotica(trapeza) si biserica, formeaza intregul complex arhitectonic Cetatuia.

Planul bisericii este cel traditional, structurat pe: altar, naos, pronaos si pridvor, iar absidele au forma semicirculara la interior si poligonala la exterior, iar fiecare absida are cate 3 ferestre. Contraforturile sunt in numar de sapte si sprijina zidurile exterioare ale bisericii. Pridvorul este inalt, are forma dreptunghiulara, cu bolti sferice pe pandantivi si e luminat prin doua ferestre.

Ansamblul de picturi are o mare valoare artistica, fiind reprezentat nu doar prin compozitiile sale monumentale, ci si prin cele mai reduse ca dimensiuni sau chiar prin medalioane. Se observa o infatisare vioaie, pictorii au reusit sa confere personajelor o puternica expresivitate, sa sugereze ansambluri de perspectiva si sa imprime dramatismul uman. Aceasta pictura rurala moldoveneasca este realizata de catre fratii Mihai, Dima si Gheorghe din Ianina (Grecia).

O alta cladire veche de aici este baia domneasca, avand un plan patrat si incheiata cu o bolta semisferica pe care se ridica un turn lanterna prevazut cu 8 ferestre, o calota semisferica si cu o deschidere circulara deasupra. In nisa din peretele din partea de sud al bisericii se afla osemintele ctitorului, iar ceva mai spre est se afla o mica lespede funerara, frumos sculptata si asezata pe mormantul Mariei, una dintre fiicele domnitorului. La Cetatuia a functionat o tiparnita adusa de la Venetia de catre patriarhul Ierusalimului Dosoftei, ce tiparea cu litere grecesti.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | coupon codes